Waarom ik een kurkeik knuffel

Leer waarom ik een kurkeik omarm! Ontdek de magie van meerstammige kurkeiken, die essentieel zijn voor CO2-reductie en duurzaamheid. In mijn blog onthul ik waar ze groeien, hun kenmerken, en hoe ze jaarlijks 5% CO2 verminderen. Ontdek de ambachtelijke oogst van kurkschors, waarbij geen bomen worden gekapt. Verbaas je over de veelzijdigheid van kurk, van meditatiekussens tot akoestische wanden.

Kurkeik meerstammig

Kurkeiken zijn de meest bijzondere en waardevolle bomen op onze planeet, daarom knuffel ik een kurkeik.

Kurkeiken zonder bast verminderen vele, vele malen meer CO2 dan met bast. De bast van de kurkeik is hernieuwbaar daar wordt mee bedoelt dat dat kurkbast vanzelf weer aangroeit. Kurk waarborgt de economisch, sociaal ecologische duurzaamheid van kurkeikbossen. In deze blog vertel ik over de kurkeik meerstammig: hoe kurkeiken CO2 reduceren, waar ze groeien, de belangrijkste eigenschappen van kurk en waar kurkschors voor wordt gebruikt.

Waar groeien kurkeiken?

Kurkeiken groeien in open houtlandschappen, dit gebied is ongeveer 2-2.5 miljoen hectare rond de Middellandse Zee en een klein gedeelte in Noord Afrika. Het grootste gebied van de kurkeiken ligt in Portugal 0.74 miljoen hectare en in Spanje 0,6 miljoen hectare. Dit is meer dan 50% van alle kurkeiken ter wereld.

Kenmerken van kurkeiken

Een kurkeik is een grillige boom, vaak groeit hij scheef. Hij wordt minimaal 10 meter en maximaal 20 meter hoog. Een kurkeik kan wel 150 tot 200 jaar oud worden. De kurkeik komt uit de napjesdragersfamilie (Fagaceae) beter bekend als de beukenfamilie. De boom heeft een grillige vorm met kronkelende takken. Het blad is donkergrijs groen en behaard aan de onderzijde en heeft daardoor een bleke groene kleur. De bladeren zijn, bij een volwassen kurkeik, 3 x 5cm. De kurkeik draagt een eikel deze is 1,5 tot 5 cm lang. De kurkschors is ruw en grijs met dikke richels. De kurk bast bestaat uit heel veel cellen, 1cm3 bevat 40 miljoen cellen. Deze beschermen de boom tegen hitte en uitdroging. Bij brand beschermt de kurkschors de stam tegen brand en kan de kurkeik later gewoon weer groeien. Ook werken kurkbossen brandvertragend zodat de brand zich in droge, warme gebieden zich minder snel verspreidt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Eucalyptus bomen.

Kurkeiken verminderen C02

Kurkeiken zonder bast verminderen CO2. Deze kurkeiken verminderen de jaarlijkse CO2 uitstoot met 5%, ruim 4,8 miljoen ton per jaar, dat is best veel. De bast van de kurkeik is hernieuwbaar en groeit vanzelf weer aan. Voor kurk worden geen bomen gekapt. De kurkbast wordt door vakkundige ambachtsmensen met de hand verwijderd. Kurkeiken reduceren 5% meer CO2 dan vergelijkbare bomen. De kurkeik, is na het verwijderen van zijn bast, in staat om 3–5 keer meer CO2 te absorberen dan kurkeiken waarvan de bast niet geoogst is. Daarom is het belangrijk dat de kurkbossen onderhouden worden. Daarnaast leeft er in de kurkbossen een grote biodiversiteit van wel 400 verschillende dier- en plantensoorten. Ook beschermde diersoorten zoals de Iberische Lynx leven hier.

Kurkschors

Voor het verwijderen van kurkschors worden geen bomen gekapt. Ambachtelijke vakmensen verwijderen de kurkschors met de hand en bijlen, waarbij de bast en boom niet beschadigd worden. Dit is een zeer milieuvriendelijke werkwijze; er komen geen machines aan te pas. Dit gebeurt sinds tientallen jaren op deze manier. De vakkennis leert de vader zijn zoon. Het verwijderen van de schors vindt plaats in mei en juni, de schors zit dan losser van de stam. Afhankelijk van de werkelijke aanvang van de zomer kan het soms ook een maand later zijn. De kurkschors verwijderen de vakmensen voor de 1e keer als de kurkeik 25 jaar is en de boom minimaal 75cm dik. De eerste oogst heet Virgin Cork. De grote delen schors blijven eerst in het bos liggen als natuurlijke bodembedekker en om het vocht te laten verdampen. Daarna begint het proces van drogen en koken om de insecten te verwijderen en de kurk flexibeler te maken. Nadat het schors is verwijdert produceert de boom, ter bescherming, een roodachtig gekleurd vocht. Dit droogt op in een laagje van enkele millimeters. Hierdoor zal waar de kurkschors is verwijderd de wond binnen 3 maanden genezen. Er zijn weer nieuwe gevormde cellen zichtbaar. It’s a miracle.

Toepassingen eerste kurkoogst:

  • kurkgranulaat voor de vulling van meditatie kussens, krukken en als isolatiemateriaal
  • decoratieve kurkschors wordt gebruikt voor terrariumplaten, decoratie in tuin of bloemstuk
  • 3-d kurk wandpanelen de voorkant van de schors van de kurkeik of de achterkant van de schors

Tweede kurkschors oogsten

De twee keer de kurkschors oogsten gebeurt 9 jaar later. Daarna herhaalt het verwijderen van de kurk schors zich elke 9 jaar. Pas bij de derde oogst is de kwaliteit van kurk goed genoeg om er wijn- en champagnekurken van te maken en heel veel prachtige andere kurkproducten. Bij de tweede oogst kan de kurk verwerkt worden tot kurkfineer. Ook wordt het vermalen. Van korrels wordt industriekurk of isolatiekurk van gemaakt in rollen en platen.

Derde kurkoogst

Is de kurk zo veerkrachtig en regelmatig van structuur dat het gebruikt wordt voor producten die een hoge kwaliteit nodig hebben.

Wat maakt kurk bijzonder?

In kurkschors zitten per 1cm3 maar liefst 40 miljoen cellen die geluid isoleren en daardoor de akoestiek verbeteren en isoleren. De cellen kunnen tegen gewichtsdruk en schokken. Een kurkvloer kan hierdoor tegen zware belasting. Kurk drijft en is elastisch. Denk maar aan de kurk die je in wijnfles drukt en kurk dat wordt gebruikt in reddingsgordels. Kurk isoleert en verbetert de akoestiek. Het is brandwerend en antistatisch daardoor zeer geschikt voor mensen met allergieën en astma.

Kurk dempt het geluid. Hoe dikker het kurk en hoe meer reliëf des te meer demping van het geluid. In kurkschors zitten cellen 40 miljoen per cm3 die samen een soort honingraad vormen dit dempt het geluid. Kurkwanden verbeteren de akoestiek, het is een volledig natuurproduct waardoor je de natuur naar binnen haalt. Dit samen met de demping van geluid zal dit je welbevinden verbeteren.

Kurk isolatie

De isolatiewaarde van kurk is zeer hoog. Kurk heeft een Lambda waarde van 0.038 – 0.040 W/mK. λ-waarde van glaswol ligt tussen de 0,032 en 0,044 W/mK. Van steenwol tussen de 0,030 en 0,045 W/mK. Kurk is een uitstekend isolatiemateriaal dat een hoge isolatiewaarde biedt. Kurk van 2cm dik heeft dezelfde isolatiewaarde als een baksteen van 43cm.

Wat is een lambda-waarde?

Dit is de mate van warmtegeleiding van een materiaal. Hoe hoger de waarde, hoe beter de warmte geleid wordt, des te minder de isolatie. Voor isolatie is een lage lambda-waarde beter, want dan gaat er weinig warmte verloren.

Groeien kurkeiken in Nederland?

Kurkeiken zijn winterhard tot wel -20C, zelfs winter harder dan olijfbomen en kunnen daardoor ook in Nederland groeien. Is de winter zacht dan blijft het blad mooi donker grijsgroen. In een strenge winter kan het blad bruin kleuren en afvallen. Net als bij andere bomen loopt de kurkeik na de winter weer uit. Het zijn bijzonder mooie kuipplanten maar kunnen ook in de vast grond groeien. Kurkeiken zijn niet zo bekend als olijfbomen. Het zijn prachtige robuuste, grillige bomen.

Kurkeik kopen?

Wil je een kurkeik kopen? Kijk dan eens op deze website www.groenblijvendebomen.nl

Deel dit bericht:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
Email
WhatsApp

Nog steeds nieuwsgierig?
Hier is meer

Blogs

Kurk op rol: Isolatie, Akoestiek, Prikborden

Kurk op rol biedt veelzijdige toepassingen, van isolatie tot prikborden. Het is duurzaam, geluiddempend en milieuvriendelijk. Ontdek de voordelen van dit natuurlijke materiaal voor een beter binnenklimaat en unieke interieurprojecten!

Lees meer »
Blogs

Akoestiek verbeteren doe je met kurk wandpanelen

Ontdek hoe akoestiek klank en echo in elke ruimte beïnvloedt, vooral met harde oppervlakken. Leer praktische tips om akoestiek te verbeteren en ontdek duurzame oplossingen zoals kurkwanden. Deze wandpanelen absorberen geluid en verminderen galm, wat ideaal is voor grotere ruimtes. Leer over de unieke eigenschappen van kurk en hoe het bijdraagt aan een groene, rustgevende omgeving. Ontdek de link tussen groen en welzijn en leer hoe kurk een natuurlijke, Zen-ruimte kan creëren.

Lees meer »