Kurk op rol: Isolatie, Akoestiek, Prikborden

Kurk op rol biedt veelzijdige toepassingen, van isolatie tot prikborden. Het is duurzaam, geluiddempend en milieuvriendelijk. Ontdek de voordelen van dit natuurlijke materiaal voor een beter binnenklimaat en unieke interieurprojecten!

Kurk op rol kent vele toepassingen. Het is te gebruiken als isolatiemateriaal, om de akoestiek te verbeteren, als kurk behang of groot prikbord aan de muur.
We vertellen je meer over hoe kurk op rol wordt gemaakt en waar kurk op rol allemaal voor te gebruiken is.

Hoe wordt kurk op rol gemaakt?

De kurk op rol is gemaakt van geagglomereerde kurk: gemalen kurkschors (kurkkorrels) met een bindmiddel, daarna samengeperst tot cilinders. De cilinders worden gesneden tot rollen. Soms heeft een kurk op rol kleurverschillen en structuurverschillen. Dit komt omdat de kurkcilinder wel uit 7 lagen kan bestaan. Soms zit er een klein kleur verschil in, dit hoort bij dit natuurlijke product. Het kleurverschil heeft geen invloed op de eigenschappen en de kwaliteit van onze kurk.

Voordelen van Kurk op Rol

Kurk op rol kent grote voordelen. Kurk is ongevoelig voor vocht, denk maar aan de wijnkurk. Kurk drijft op water bijvoorbeeld zwemgordels en sleutelhangers. Kurk is een schokdempend, isolerend, duurzaam, geluiddempend en volledig natuurlijk materiaal. Kurk is de bast van de kurkeik. Tijdens de productie worden geen andere materialen toegevoegd. Een groot bijkomend voordeel is dat kurk niet aantrekkelijk is voor muizen of termieten. Deze kurk op rol is dus zeer geschikt als wandbekleding, isolatiemateriaal, verbeteren van de akoestiek en je maakt er een prachtig grote prikbordwand mee.

Toepassingen van kurk op rol:

  • akoestische isolatie
  • thermische isolatie
  • mechanische demping, houdt trillingen tegen
  • ondervloer bijvoorbeeld voor parket, houten vloeren, pvc vloeren en laminaat vloeren
  • maquette bouw
  • prikbord wand
  • kurkbehang
  • ondergrond voor bijvoorbeeld modeltreinen

Kurk als Duurzaam Isolatiemateriaal

Met kurk isolatie gebruik je een duurzame, milieuvriendelijke isolatie. Kurk komt van de bast van de kurkeik. Na het verwijderen van deze bast groeit deze vanzelf weer aan. Kurk gaat vele, vele jaren mee. Kurk is een volledig natuurproduct en ook nog eens recyclebaar. In het online Wasbaer magazin vindt je veel informatie over kurk en zijn voordelen.

Energie besparen doe je met duurzaam kurk. Kurk isoleert warmte en kou. In de winter minder stookkosten en zomers een koelere woning. Je kunt kurkrollen gebruiken op de muur, in de spouwmuur, op het dakbeschot en als ondervloer. Het resultaat bij vloeren is een stillere en warmere vloer. Isolatiekurk heeft een zeer hoog verouderingscoëfficiënt, de isolatiewaarde van kurk neemt nauwelijks afneemt naarmate het verouderd. Voor isolatie als ondervloer adviseren wij diktes van: 2mm, 4mm en 6mm.

Akoestische voordelen van kurk

De akoestiek verbeteren kun je doen met meerdere materialen. Op deze website vind je meerdere mogelijkheden.

Kurk is het meest milieuvriendelijk materiaal. Kurk dempt het geluid en zorgt voor minder echo in de woning. Kurk vermindert ook de geluiden naar andere verdiepingen en woningen. Kurk bevat holle cellen wel 40 miljoen per 1cm3, dit ziet eruit als een honingraad. Deze zijn gevuld met een soort gas, surbine. Dit maakt dat het geluid dempt van alle harde materialen die geluid weerkaatsen zoals steen, metaal en beton. De akoestiek verbeteren kun je met kurkplaten, kurktegels en natuurlijk kurk rollen. Kurk op rol van 2, 4, 6, 8 en 10 mm worden toegepast om het geluid te verminderen in gebouwen. Het is een duurzaam product om geluid mee te dempen, in de woning en de verdiepingen er naast of er onder.

Milieuvriendelijk van Kurk

Kurk is milieuvriendelijk natuurproduct, er worden geen bomen voor gekapt! De bast van de kurkeik wordt 1x in de 9 jaar verwijderd en groeit vanzelf weer aan. Dit noemen we een hernieuwbaar product. Kurkeiken zonder bast verminderen de CO2 in grote hoeveelheden, vele malen meer dan kurkeiken met bast. Dit is in deze tijd heel erg belangrijk. Daarnaast is kurk is een recyclebaar natuurproduct. Kurkeiken groeien ook in Nederland. De kurkeik kan in een pot of volle grond geplaatst worden. Interesse in kurkeiken in de tuin, hier lees je er meer over.

Kurk op Rol als Prikbord

Kurk op rol wordt veel gebruikt voor kurk prikborden of een hele kurkwand. Maak een groot kurk prikbord om al je foto’s, tekeningen en leuke teksten op aan te brengen. Het is trendy en milieuvriendelijk In een simpele handomdraai ziet je ruimte er totaal anders uit. Je verbetert de akoestiek en verhoogt de isolatie. Voor gebruik als prikbord raden wij minimaal 5 mm dikte aan.

Kurk muren

Kurk muren passen in een industrieel interieur met stoere metalen, betonnen vloeren of aanrechtbladen en leren meubels. Maar kurk muren passen ook bij een landelijk natuurlijk interieur met vergrijsde kleuren, kalkverf en wat doorleefde meubelen. Waarbij je oude foto’s en memories op je krukwand prikt.

Kurk is hip maar ook tijdloos en duurzaam en voldoet daarmee aan de huidige natuurlijke, duurzame woontrends. Het wordt veel gebruikt door architecten en stylisten.

Kurk rol aanbrengen

Kurk rollen op de muur bevestigen is niet moeilijk en je kunt het zelf, net als behang, goed aanbrengen. Gebruik hiervoor wel de juiste middelen, zoals ecologische Walkol lijm.

Kurk op rol is gemakkelijk op maat te snijden met een heel scherp stanleymes. Het aan brengen kan het beste met onze contactlijm speciaal voor kurk.

Kurk rol schilderen
Kurk rollen kan je schilderen. Het behoudt zijn authentieke, natuurlijke, open structuur en dat maakt het juist zo mooi. Het geeft een stoer effect.

Kurk rol schilderen

Kurk rollen kan je schilderen. Het behoudt zijn authentieke, natuurlijke, open structuur en dat maakt het juist zo mooi. Het geeft een stoer effect.

Kurkrol Kopen

In onze webwinkel verkopen we kurk rollen in diverse diktes. Ze zijn verkrijgbaar vanaf 2 mm tot en met 10 mm, zelfs 1 cm dik. Wil je liever komen kijken en een kurkexperience ervaren dat kan natuurlijk ook in onze showroom in Maarsbergen.  Graag horen wij wanneer je komt app, bel of mail ons gerust.

Met kurk haal je de natuur naar binnen, laat je een kleinere ecologische footprint achter op deze aarde en draag je een steentje bij aan het behoud van de kurkbossen.
Kurk is niet alleen een prachtig natuurproduct, het is duurzaam en ook nog eens vegan en recyclebaar.

Ontdek samen met ons de beste kurk op rol opties voor jouw project. We denken graag met je mee.

Deel dit bericht:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
Email
WhatsApp

Nog steeds nieuwsgierig?
Hier is meer

Blogs

Waarom ik een kurkeik knuffel

Leer waarom ik een kurkeik omarm! Ontdek de magie van meerstammige kurkeiken, die essentieel zijn voor CO2-reductie en duurzaamheid. In mijn blog onthul ik waar ze groeien, hun kenmerken, en hoe ze jaarlijks 5% CO2 verminderen. Ontdek de ambachtelijke oogst van kurkschors, waarbij geen bomen worden gekapt. Verbaas je over de veelzijdigheid van kurk, van meditatiekussens tot akoestische wanden.

Lees meer »
Blogs

Akoestiek verbeteren doe je met kurk wandpanelen

Ontdek hoe akoestiek klank en echo in elke ruimte beïnvloedt, vooral met harde oppervlakken. Leer praktische tips om akoestiek te verbeteren en ontdek duurzame oplossingen zoals kurkwanden. Deze wandpanelen absorberen geluid en verminderen galm, wat ideaal is voor grotere ruimtes. Leer over de unieke eigenschappen van kurk en hoe het bijdraagt aan een groene, rustgevende omgeving. Ontdek de link tussen groen en welzijn en leer hoe kurk een natuurlijke, Zen-ruimte kan creëren.

Lees meer »