Kurk

Kurk: duurzaam, recyclebaar, isoleert, brandvertragend, vederlicht, hypoallergeen, elastisch, vochtbestendig, geluiddempend en veilig voor de gezondheid. Ontdek de vele verborgen eigenschappen van kurk bij Artinato.

Kurk heeft veel eigenschappen die relatief onbekend zijn. Kurk is duurzaam, recyclebaar, isoleert, brandvertragend, vederlicht, hypoallergeen, elastisch, kan tegen vocht, drijft en is niet schadelijk voor de gezondheid.

Duurzaam
Kurk is een volledig natuurproduct, het veroudert niet en de originele eigenschappen verdwijnen niet. Een voorbeeld hiervan zijn wijnflessen met kurk die duizenden jaren op de bodem van de zee lagen.

Recyclebaar
Kurk is een grondstof die goed te recyclen is en waarvan nieuwe producten gemaakt kunnen worden (upcycling). Kurk van wijn- en champagneflessen, maar ook restanten kurk van prikborden en geëxpandeerde kurk worden gerecycled. Wij werken samen met www.corkcircular.com onze ingezamelde kurken worden daar gerecycled tot kurkgranulaat of kurkpoeder. Artinato gebruikt de kurkgranulaat o.a. als vulling voor meditatiekussens en krukken. Lees meer hierover op www.artinato.com/Kurkverzamelen.nl

Isoleert
Kurk heeft per 1m3 cm wel 40 miljoen dode cellen die gevuld met een op lucht lijkend gas. Kurk laat bijna geen lucht, water en olie door. De buitenkant van de cellen bevat surbine, een natuurlijke binder. Er zijn geen andere natuurlijke of synthetisch materialen die zoveel cellen bevatten. Kurk isoleert hierdoor zeer goed. 

Brandvertragend
De schors van de kurkeik bevat zoveel cellen dat deze zich goed beschermd tegen uitdrogingen en brand. Kurk vat geen vlam en er komen geen giftige gassen vrij. Daardoor werkt kurk brandvertragend.

Vederlicht
Omdat kurk zoveel cellen bevat is het ook bijna gewichtloos.

Anti-allergisch
Kurk kent geen elektrische lading en trekt daarom geen stof aan. Dit maakt kurk een anti-allergische product. Uitstekend te gebruiken door mensen die allergisch zijn.

Elastisch
Door de cellen in de schorslaag die allemaal als kleine warmte- en geluidsisolatoren werken absorberen deze cellen de druk en schokken en geven ze kurk drijfvermogen en veerkracht. Denk maar aan een wijnkurk, hoe die meeveert als je hem in de wijnfles drukt.

Kan tegen vocht
Door de miljoenen cellen die kurk bevat gevult met surbine laat kurk geen water/vocht door. Denk maar aan dat kurk drijft en niet volloopt met water. Daarom is kurk ook uitstekend om mee te isoleren en ook in kelders te gebruiken.

Geluiddempend
Kurk dempt het geluid en verbetert hiermee de akoestiek. Dit om omdat per 1m3cm 40 miljoen cellen bevat die elk het geluid isoleren.

Onschadelijk voor gezondheid
Kurk is een volledig natuurproduct en bevat geen giftige stoffen.

Deel dit bericht:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
Email
WhatsApp

Nog steeds nieuwsgierig?
Hier is meer

Blogs

Kurk op rol: Isolatie, Akoestiek, Prikborden

Kurk op rol biedt veelzijdige toepassingen, van isolatie tot prikborden. Het is duurzaam, geluiddempend en milieuvriendelijk. Ontdek de voordelen van dit natuurlijke materiaal voor een beter binnenklimaat en unieke interieurprojecten!

Lees meer »
Blogs

Akoestiek verbeteren doe je met kurk wandpanelen

Ontdek hoe akoestiek klank en echo in elke ruimte beïnvloedt, vooral met harde oppervlakken. Leer praktische tips om akoestiek te verbeteren en ontdek duurzame oplossingen zoals kurkwanden. Deze wandpanelen absorberen geluid en verminderen galm, wat ideaal is voor grotere ruimtes. Leer over de unieke eigenschappen van kurk en hoe het bijdraagt aan een groene, rustgevende omgeving. Ontdek de link tussen groen en welzijn en leer hoe kurk een natuurlijke, Zen-ruimte kan creëren.

Lees meer »