De geschiedenis van kurk

Ontdek de fascinerende geschiedenis van kurk! Al 5000 jaar lang wordt dit veelzijdige materiaal gebruikt. Van schoenzolen tot wijnflessen, kurk heeft vele toepassingen gehad. Leer hoe kurk de wijnindustrie heeft getransformeerd en ontdek nieuwe toepassingen zoals isolatie. En wist je dat er zelfs een stuk kurk van de Titanic is geveild? Duik in de wereld van kurk en laat je verrassen!

Kurk is gemaakt van de bast van de kurkeik. Kurk wordt al meer dan 5000 jaar gebruikt om producten van te maken. Vanaf 3300 voor Christus werd kurk gebruikt in o.a. het Oude Egypte en in Perzie, voor visnetten, wijn en kurk schoenzolen. In het Romeinse Rijk, 1000 v. Chr. werd kurk gebruikt voor reddingsvesten, wijnflessen en olijfolieflessen. Daarnaast gebruikten de Romeien kurk als isolatiemateriaal. Kurk hield de huizen zomers koel en ’s winters warm. 

De meeste mensen onder ons kennen kurk van de kurkstopper op de wijn- en champagnefles. De eerste champagne was wijn met bubbels in flessen met kurk. Het eerste champagnehuis werd gesticht in 1729, door een monnik Dom Thierry Ruinart. De flessen werden met kurk verzegeld. De eerste wijn komt uit het Nabije Oosten, de wijnbouwtraditie gaat 8000 jaar terug. In 2000 voor Christus begonnen de Grieken wijn te maken en vanaf 1000 voor Christus de Romeinen. De wijn werd destijds in kruiken bewaard. Hiervan zijn delen terug gevonden. Vanaf de 17e eeuw werd wijn afgesloten met kurk. Hierdoor kon de wijn veel langer bewaard worden. Dit komt omdat kurk elastisch is en dus uitzet. De toepassing van kurk voor wijnen en champagne nam door de jaren heen alleen maar toe. Ook ontstonden er nieuwe toepassingen. 

In 1890 ontdekte een Duits bedrijf een methode om van kurk platen te maken. Dit is het ontstaan van de geagglomereerde kurk. Later ontdekte John Smith dat door kurk te verhitten een natuurlijk hars vrijkwam, een natuurlijke binder. Zo ontstond geëxpandeerde kurk die vele toepassingen kent met name als isolatiemateriaal voor binnen en buiten. 

Leuk weetje: Er is een blok kurk van een reddingsvest van de Titanic geveild.

Deel dit bericht:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
Email
WhatsApp

Nog steeds nieuwsgierig?
Hier is meer

Blogs

Kurk op rol: Isolatie, Akoestiek, Prikborden

Kurk op rol biedt veelzijdige toepassingen, van isolatie tot prikborden. Het is duurzaam, geluiddempend en milieuvriendelijk. Ontdek de voordelen van dit natuurlijke materiaal voor een beter binnenklimaat en unieke interieurprojecten!

Lees meer »
Blogs

Akoestiek verbeteren doe je met kurk wandpanelen

Ontdek hoe akoestiek klank en echo in elke ruimte beïnvloedt, vooral met harde oppervlakken. Leer praktische tips om akoestiek te verbeteren en ontdek duurzame oplossingen zoals kurkwanden. Deze wandpanelen absorberen geluid en verminderen galm, wat ideaal is voor grotere ruimtes. Leer over de unieke eigenschappen van kurk en hoe het bijdraagt aan een groene, rustgevende omgeving. Ontdek de link tussen groen en welzijn en leer hoe kurk een natuurlijke, Zen-ruimte kan creëren.

Lees meer »