Akoestiek verbeteren doe je met kurk wandpanelen

Ontdek hoe akoestiek klank en echo in elke ruimte beïnvloedt, vooral met harde oppervlakken. Leer praktische tips om akoestiek te verbeteren en ontdek duurzame oplossingen zoals kurkwanden. Deze wandpanelen absorberen geluid en verminderen galm, wat ideaal is voor grotere ruimtes. Leer over de unieke eigenschappen van kurk en hoe het bijdraagt aan een groene, rustgevende omgeving. Ontdek de link tussen groen en welzijn en leer hoe kurk een natuurlijke, Zen-ruimte kan creëren.

Akoestiek is een belangrijke factor in elke ruimte, die van invloed is op de klank en echo. In ruimtes met hoge plafond en waar gewerkt is met harde oppervlakten, zoals natuursteen vloeren, betonnen vloeren en harde aanrechtbladen, kan een holle klank en een storende echo ontstaan. Gelukkig zijn er diverse toepassingen om deze akoestische uitdagingen aan te pakken en hiermee de akoestiek te verbeteren. Een bijzonder duurzame en effectieve oplossing is het plaatsen van kurkwanden, bijvoorbeeld in de vorm van kurk wandpanelen. In dit blog ontdek je hoe kurk de akoestiek kan verbeteren en hoe je kurk wanden kunt inzetten voor een natuurlijke, duurzame en groene geluidsomgeving.

Akoestiek verbeteren

Akoestiek is de invloed die een ruimte heeft op de klank en de galm in deze ruimte. In een holle ruimte met vaak harde materialen zoals vloeren van natuursteen, beton en aanrechtbladen van hard materiaal klinkt de ruimte hol en hoor je vaak een echo.

Tips voor het Verbeteren van Akoestiek:

  1. Gebruik van Zachte Materialen: maak gebruik van zachte materialen in de ruimte, zoals dikke gordijnen, tapijten en gestoffeerde meubels. Deze materialen helpen geluid te absorberen en verminderen de weerkaatsing.
  2. Minimaliseer Harde Materialen: Beperk het gebruik van harde materialen zoals tegelvloeren, beton en natuursteen voor bijvoorbeeld aanrechtbladen. Deze oppervlakten dragen bij aan een versterkte galm en echo.
  3. Plaat Meubels op een slimme plek: Plaats meubels strategisch in de ruimte om geluid te breken en echo’s te verminderen.

Het voordeel van Akoestische wanden

Je kunt de akoestiek verbeteren door het plaatsen van akoestische wanden. Dit zijn wanden die het geluid dempen. Je ziet bijvoorbeeld akoestische wanden van vilt, panelen van melanineschuim of schilderijen gevuld met polyester wol. Wil je gaan voor een volledig natuurlijk product? Kies dan voor kurk bijvoorbeeld in de vorm van  kurk wandpanelen. Kurk is een volledig duurzaam natuurproduct waar geen bomen voor gekapt worden.

Geluidsabsorberende panelen

Het aantal geluidsabsorberende panelen in een ruimte is afhankelijk van de grote van de ruimte, de hoogte van de plafond en de gebruikte materialen in de ruimte. Ook is de soort ruimte belangrijk en het doel dat je wilt bereiken. Denk bijvoorbeeld aan restaurants, muziekstudio’s of vergaderzalen. Hoe groter de ruimte hoe meer er nodig is. Plaats de absorberende panelen tegenover de ruimte waar het geluid vandaan komt.

Kurk wandpanelen voor Verbeterde Akoestiek

Kurk is uitermate geschikt om de akoestiek te verbeteren. Kurk kan 30 tot 70% geluid verminderen. Kurk bevat bij 1cm3 een hoeveelheid van 40 miljoen cellen. Deze cellen kun je je voorstellen als een soort honingraat. Deze zijn gevuld met een soort gas, dit heet surbine. Daardoor worden geluiden goed opgenomen en door de structuur minder weerkaatst. Kurk heeft een hoge dichtheid, dat is de reden waarom het zo goed geluid absorbeert en trillingen tegenhoudt. Door de hoge dichtheid drijft kurk ook op water en kan kurk dus tegen water, maar dat terzijde.

Kurkwanden

Kurkwanden verbeteren niet alleen de akoestiek maar isoleren ook nog eens. Je kunt met kurk op binnenwanden isoleren, tussen de muren en zelfs buitenmuren. Kurkwanden maak je met prachtige kurk wandpanelen die verkrijgbaar zijn in vele soorten en toepasbaar in bijvoorbeeld woningen, kantoren, horecagelegenheden.

Kurk wandpanelen voor een Verbeterede akoestiek

Kurk wandpanelen om de akoestiek te verbeteren zijn er in allerlei soort, maten en diktes. Heeft een kurk wandpaneel ook nog eens reliëf, dus 3d wandpanelen, dan breekt dit extra het geluid. Kurk wandpanelen zijn gemakkelijk op maat te snijden en zelf te monteren. Als de ondergrond vlak, stofvrij en vetvrij is kan een kurk wandpaneel ook makkelijk over wandtegels heen geplakt worden.

Groene Zen Ruimte met kurkmuur

Tegenwoordig brengen we een groot gedeelte van de tijd binnen door. We weten inmiddels dat buiten in de natuur zijn veel invloed heeft op ons welzijn. Contact met de natuur verbetert ons welzijn en vermindert stress. We worden vitaler en creatiever. Bij de afdeling Wageningen University & Research wordt gewerkt aan diverse projecten die gaan over het verband tussen Groen en Gezondheid. In de jaren 80 werd de relatie tussen groen en gezondheid al onderzocht, en plaatste het toptijdschrift Science in 1984 er artikel over. Met een onderzoek toonde Roger Ulrich aan dat patiënten die uitkeken op groene bomen sneller herstelden dan patiënten die zicht hadden op een stenen muur. Daarna volgende diverse onderzoeken naar de helende werking van de natuur op de mens.
Ook binnen kunnen we groenere ruimtes creëren, bijvoorbeeld door meer planten te plaatsen, groen aan de muur, bijvoorbeeld mos wanden en kurk aan de muur. Wil je een natuurlijke ruimte creëren waar je je meer Zen voelt? Maak dan een duurzame kurkmuur. Kurk is een volledig natuurproduct met een groene uitstraling. Met kurk aan de muur voel je je meer in de natuur. Geluid wordt een natuurlijk geluid en de ruimte een groene zen ruimte.

Deel dit bericht:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
Email
WhatsApp

Nog steeds nieuwsgierig?
Hier is meer

Blogs

Waarom ik een kurkeik knuffel

Leer waarom ik een kurkeik omarm! Ontdek de magie van meerstammige kurkeiken, die essentieel zijn voor CO2-reductie en duurzaamheid. In mijn blog onthul ik waar ze groeien, hun kenmerken, en hoe ze jaarlijks 5% CO2 verminderen. Ontdek de ambachtelijke oogst van kurkschors, waarbij geen bomen worden gekapt. Verbaas je over de veelzijdigheid van kurk, van meditatiekussens tot akoestische wanden.

Lees meer »
Blogs

Kurk op rol: Isolatie, Akoestiek, Prikborden

Kurk op rol biedt veelzijdige toepassingen, van isolatie tot prikborden. Het is duurzaam, geluiddempend en milieuvriendelijk. Ontdek de voordelen van dit natuurlijke materiaal voor een beter binnenklimaat en unieke interieurprojecten!

Lees meer »